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RCUH EMPLOYEE TRAVEL:  FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

 

General  

1. Q: Can I use the RCUH Travel Request and Travel Completion Forms for a UH 

employee? 

A: Yes.  For more information on UH eligible users please refer to Policy 2.603 Travel 

for UH and Other State and City/County Employees.  All required travel information, 

documentation, and approvals must meet the UH requirements for official travel.    

 

2. Q: Why does Policy 2.601 RCUH Employee Travel, presume that an employee’s tax 

home and family home are in the State of Hawaii?    

 A: This was necessary to address an estimated 99% of travel situations in which 

Hawaii is the tax and family home for an employee.   An employee’s “tax home" is 

located at his/her official station, i.e., regular place of work.  This may differ from the 

location of an employee’s family home.  Travel expenses between an employee’s family 

home and his/her tax home are personal commuting expenses and should not be 

claimed as business travel expenses on Travel forms.  If the business travel does not 

commence and end at an employee’s tax home, or if an employee’s tax home is outside 

the State of Hawaii, provide an explanation of the circumstance on each travel 

document processed. 

 

3. Q: Can I use Employee Travel forms for professional consultants and independent 

contractors?  

 A: No.  Travel forms are for RCUH and UH employee travel only.  Travel expenses for 

professional consultants and independent contractors should be included in the 

agreement for services and processed on a purchase order.  If an independent 

contractor is not charging a fee for services, the Attachment 10 Non-Employee Expense 

Payment Form may be used.   

 

4. Q: Can I use Employee Travel forms for volunteers?  

 A:  No.  Travel forms are for RCUH and UH employee travel only.  You may use the 

Attachment 10 Non-Employee Expense Payment Form to reimburse expenses; however 

volunteers can only be reimbursed/paid for actual expenses paid out of pocket.  

Employee allowances do not apply (e.g., same day subsistence, M&IE federal allowable 

rates, etc.).  Refer to Policy 2.008 Tax Treatment of Business Expenses, for more 

information about volunteer expense payments.     

 See also RCUH Human Resources Policy 3.220 RCUH Volunteer.  Official UH volunteers 

must be registered, see AP A9.041, Utilization of Volunteer Services of the University of 

Hawai‘i.  Verify with your DUO/FA whether it is permissible for an official UH volunteer to 

travel off-island.   



 
 
5. Q: Can I use Employee Travel forms for State of Hawai‘i or City & County employees? 

 A: No.  Travel forms are for RCUH and UH employee travel only.  Non-UH State of 

Hawai‘i employees and City/County employees must use travel forms required by their 

employing agency or department, and submit their travel forms to their respective 

agency/department.  The respective agency/department would then invoice the RCUH 

Project for the travel costs. 

  

Travel Requests, Amendments, Advances 

 

6. Q: I do not need a travel advance for my trip.  Am I required to file a Travel Request and 

Advance Form (Travel Request)? 

 A: Yes, a Travel Request places the employee on “official” travel status. 

  

7. Q: How do I amend a Travel Request online?  

 A: A Travel Request cannot be amended once the FA has approved the document.  If 

the travel has not occurred yet, any changes or modifications should be documented on 

a hard copy of the approved Travel Request and kept on file with the project.  If the 

travel has ended, any changes or modifications should be made on the Travel 

Completion. 

 

8. Q: I received a travel advance for an upcoming trip.  How do I amend a Travel Request 

online to request additional travel advance funds? 

 A: A second travel advance payment cannot be requested using the same travel 

document.  The employee must return the original travel advance check, or refund the 

advance payment with a personal check made payable to RCUH.  The project must 

process a “zero” travel completion online which will close the travel document.  After 

the initial travel document is closed the project may process a new Travel Request 

online with the revised advance amount.  

 

9. Q: I obtained my airline ticket on the internet and charged it to my personal credit card.  

My trip is three (3) months away.  Can I include the cost of my airline ticket in my Travel 

Request?   

 A: An employee may receive a travel advance 30 days prior to their departure.  The 

PI/Supervisor and FA have been delegated the responsibility to authorize an advance. 

 

10. Q: If a traveler wants to take personal time prior to or after the business destination, 

how is the per diem computation handled?  

 A: RCUH recommends that the trip expenses be estimated using an itinerary where 

personal time is excluded and only the business destinations are accounted for.  Any 

transportation, M&IE or other travel cost above this estimate is the responsibility of the 

traveler. 



 
 
11. Q: My travel is being supported by more than one account across departmental lines.  

How do I process a Travel Request? 

 A: UH employees have the option to process their travel via UH’s eTravel system if an 

RCUH account (e.g., RCUH revolving fund, direct project, etc.) is not involved.  An RCUH 

Travel Request (and advance) can be processed on the Financial Portal by one 

department and the travel costs can be split funded via a manual travel completion. 

 

Travel Completion, Rates, Computation & Tax Treatment of Payments 

 

12. Q: Could the payment of travel expenses be considered income?  

 A: Yes.  The following are examples of when travel payments are considered income: 

 When Accountable Plan Rules are not followed (becomes a Non-Accountable 

Plan). 

 When advances for travel are obtained and Travel Completion Reports are not 

filed timely. 

 When it is paid for individuals who do not perform services for the institution.   

 

13. Q: I attended a conference in New York but took personal leave in Denver prior to the 

meeting.  When is the pre-boarding allowance applied? 

 A: The pre-boarding allowance applies to the out-bound business destination leg of the 

trip.  It would begin no more than 3 hours prior to the Denver-New York flight departure.    

  

14. Q: I purchased my airfare via the internet and have no “original” documents.  What do I 

need to submit with my Travel Completion Report to get reimbursed? 

 A: Although best practices require an original receipt or invoice, RCUH recognizes that 

many air tickets are acquired through the Internet.  RCUH will accept downloaded 

internet receipts if they include the following:  name of the traveler, business 

destination city, dates and times of travel, date of the expenditure and total amount 

paid.  If the cost of the ticket is being reimbursed to the traveler, the receipt must 

clearly indicate that the traveler paid for the ticket, if not, the traveler must provide 

additional proof of payment.  This explanation does not include procurement 

requirements that may also apply. 

 

15. Q: I received taxable income for same day travel.  How is my $20 allowance reported?  

 A: Select “Check this box for Same Day Travel” on your Travel Completion if your trip 

includes a taxable same day subsistence payment.  RCUH identifies reportable Travel 

Completion payments only if the box is checked and/or object code 4352 is being 

charged.  RCUH Disbursing notifies the appropriate payroll office of an employee 

receiving reportable amount(s).  RCUH Payroll is notified of RCUH employees, and UH 

Disbursing is notified of UH employee payments. 

 It is important to process all taxable travel before the employee’s final paycheck is 

issued.   



 
 
16. Q: I sent my volunteer to Kauai for a day to collect samples for me.  Is he/she entitled 

to the employee same day $20 allowance?  

 A: No, volunteers may only be reimbursed for actual meal costs with an original receipt.  

If a reimbursement is provided, it may not exceed the $20 same day rate. 

 

17. Q: What if my travel is being supported by more than one account across departmental 

lines? 

 A: If one of the accounts is an RCUH account (e.g., RCUH revolving fund, direct project, 

etc.) the travel document must be submitted to RCUH Disbursing for manual 

processing.  UH employees have the option to process their travel via UH’s eTravel 

system if an RCUH account is not involved.  Only one travel document should exist for a 

single trip.   

 

18. Q: I traveled to New York to attend a three (3) day conference.  At the time of my visit, 

the federal rate for lodging was $311/day but I chose to stay at the home of a relative.  

I don’t have a lodging receipt.  May I receive a lodging allowance?   

 A: No.  In order to receive a lodging reimbursement, a traveler must have obtained 

lodging at a commercial establishment, such as a hotel, and provide RCUH with an 

original receipt.   

 

19. Q: An employee has filed his Travel Completion and has unused advance funds that 

must be returned to RCUH.  Where do I send his refund payment? 

 A: Submit the refund (e.g., cash or personal check made payable to RCUH) for the 

unused advance amount along with a copy of the approved Travel Completion to RCUH 

Accounting.   

 

20. Q: A Travel Completion has already been approved and the employee is submitting an 

additional expense receipt.  How can the additional expense be claimed? 

A: Process a Travel Completion (Without a Travel Request) online for only the additional 

expense.  The original travel document number must be referenced in the new Travel 

Completion.   

 

21. Q: My trip was cancelled at the last minute.  What needs to be done?   

 A: If a Travel Request was filed via the RCUH Financial Portal, a Travel Completion 

Report needs to be completed online.  Any RCUH travel advance allowance must be 

returned.  Uncashed checks may be voided and returned.  If the check was cashed, 

submit a refund check payable to RCUH.  The traveler is responsible for collecting any 

refunds for conference fees, etc.  Check with your DUO/FA and ORS if the account can 

still be charged for the airfare, since most tickets are non-transferable and non-

refundable. 
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